Kuchnia dla odważnych (6/8)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Walenty wybiera się do wsi Robaczkowo, żeby odwiedzić swojego znajomego, którego wszyscy nazywają Panem Kozą. Hoduje on w swoim gospodarstwie kozy, a z ich mleka wytwarza smaczne sery.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania wraz z widzami odkrywa nowe, odważne smaki. W kuchni eksperymentuje z przyjaciółmi z różnych stron Polski i pokazuje, co jeszcze można zjeść. Odwiedza krakowskich fanów zdrowego odżywiania, których karmi robakami. Razem z przyjacielem z Katowic przyrządza szwedzkiego kiszonego śledzia, a także wyrusza w podróż do zarania polskiej cywilizacji - Biskupina. Tam odnajduje smaki prymitywnej kuchni słowiańskiej.

Walenty wybiera się do wsi Robaczkowo, żeby odwiedzić swojego znajomego, którego wszyscy nazywają Panem Kozą. Hoduje on w swoim gospodarstwie kozy, a z ich mleka wytwarza popularne w całej Europie sery. Mężczyzna zapoznaje Walentego ze swoimi przyjaciółmi i pokazuje, jak wygląda wytwórstwo serów. Z kolei Walenty szykuje dla niego sałatkę w swoim stylu, w której głównymi składnikami są świńskie uszy i kozie sery. Na drugie danie przyrządza zupę z kurzych łapek.

Zobacz także

Ładuję...