Fabryka jedzenia: Czekoladowy syrop (2)

(Food Factory USA: That's a Wrap)

serial dokumentalny  od 12 lat

W skrócie

W programie zobaczymy, w jaki sposób powstaje syrop czekoladowy, wieloziarnista tortilla i zapiekanka z makaronu.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

W każdym odcinku serwowana jest potrójna porcja ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Od burgerów i ostrych sosów po mus czekoladowy i piwo - przekonamy się, jak powstają popularne produkty żywnościowe. Twórcy serii przedstawiają wnętrza gigantycznych zakładów oraz kameralne kuchnie rzemieślnicze. Oglądamy, jak góry surowców przetwarzane są w gotowe towary - znane i lubiane przez Amerykanów. Mamy okazję poznać właścicieli firm i oddanych pracowników oraz podziwiać w akcji niezwykłe maszyny. W programie nie brakuje też zaskakujących ciekawostek, dotyczących historii i procesu produkcji najróżniejszych smakołyków.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak w zakładach w New Jersey powstaje syrop czekoladowy, który wprowadzono na rynek w latach 20. ubiegłego wieku. Następnie odwiedzimy fabrykę w Bostonie, w której każdego dnia produkowanych jest ponad pół miliona tortilli. Te wywodzące się z kuchni meksykańskiej placki podbijają USA. Sprzedają się lepiej niż bułki do hot dogów i hamburgerów. Ponadto w programie poznamy sekret popularności jednego z tradycyjnych amerykańskich dań - zapiekanki z makaronu z serem.

Zobacz także

Ładuję...