Szokujące potrawy (4/6)

serial dokumentalny Polska 2019  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.

W tym odcinku

Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy - począwszy od warzyw i egzotycznych owoców, po smażone na głębokim oleju tarantule. Prowadzący próbuje lokalnego przysmaku, prahoka, czyli fermentowanej pasty rybnej. Na jego talerzu znajdą się również szczur, nietoperz oraz plaster miodu z larwami na deser. Jarosław Nowak przybliża ponadto bogatą historię kraju.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...