Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (8/12)

magazyn poradnikowy Polska 2016  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Eksperci wyjaśnią, czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej. Katarzyna Bosacka weźmie pod lupę produkty bezglutenowe. W drugiej częściej programu zdradzi chwyty handlowców.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kasia Bosacka depcze po piętach producentom żywności. W tym sezonie m.in. zbada zawartość sklepowych przetworów owocowych, opowie o procederze fałszowania polskich pomidorów oraz o życiu kur hodowanych na fermach. Ukryte kamery pomogą jej poznać prawdę na temat jedzenia kupowanego w budkach. Natomiast w segmencie "Wiem, co kupię" prowadząca zdemaskuje sztuczki akwizytorów i przyjrzy się sklepowym przymierzalniom.

Już 17 milionów Europejczyków cierpi na alergie pokarmowe. Tym razem eksperci wyjaśnią, czym różni się uczulenie od nietolerancji pokarmowej. Kasia Bosacka weźmie pod lupę produkty bezglutenowe, ich skład oraz ceny. Dowie się też, jak na ludzki organizm działa laktoza. Twórcy programu odwiedzą sklepy ze zdrową żywnością, by sprawdzić, czy od tamtejszych ekspedientów można dowiedzieć się więcej niż z internetu. W segmencie "Wiem, co kupuję" okaże się, dlaczego kupujący tak łatwo dają się nabrać na sztuczki sprzedawców i producentów. Na podejmowane w sklepie decyzje często mają wpływ kojąca muzyka, urzekający aromat i odpowiednie światło. Eksperci podpowiedzą, jak nie dać się nabrać na te i inne chwyty sprytnych handlowców.

Twórcy

Ładuję...