Teleman

Wielkanocne wypieki w Europie

(Pinzen, Fladen, süße Zöpfe - Osterzauber in Europa)

film dokumentalny Austria 2017

Emisje w TV

Program archiwalny.

Wielkanoc to święta duchowe, lecz z nimi wiążą się kulinarne tradycje - a te są inne w całej Europie. W Niemczech, gdzie rozpoczynamy swą podróż, bogactwo przysmaków jest wynikiem różnic religijnych. Wielkanoc to święta duchowe, lecz z nimi wiążą się także kulinarne tradycje - a te są inne w całej Europie. W Niemczech, gdzie rozpoczynamy swą podróż, bogactwo wielkanocnych przysmaków jest wynikiem różnic religijnych i specyfiki regionalnej. Jednak wypieki nie mogą obyć się bez drożdży - to łączy wszystkie tradycyjne przepisy. Na stołach dumnie gości Osterpudel, ciasto z drożdży i mąki pszennej z dużą ilością rodzynek. W Bernie zgodnie ze zwyczajem piecze się Osterfladen, czyli wykwintną tartę. Na kruche ciasto wyłożone do formy nakłada się dżem morelowy, a wszystko posypuje soczystymi rodzynkami. Również w Polsce są ciekawe wypieki wielkanocne. W okolicach Tarnowa typowym smakołykiem świątecznym jest babka z rzadkiego ciasta i oleju. Słoweńcy nie mogą wyobrazić sobie świąt bez strudli i chlebów drożdżowych, a nade wszystko warstwowego ciasta - potratna potica. Liguryjska torta pasqualina może mieć nawet do 33 warstw, każda z nich symbolizuje rok z życia Jezusa.

Twórcy

Ładuję...