Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (6/13)

magazyn poradnikowy Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Katarzyna Bosacka ujawnia tajemnice producentów kefirów i maślanek, którzy często dodają do swoich wyrobów szkodliwe substancje. W części "Wiem, co kupuję" widzowie dowiedzą się, jak wybrać dżinsy.

Oglądaj w telewizji

Wt 26.11 14:25
Food Networklogo

Opis

Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!

Polacy piją rocznie prawie 20 litrów kefiru i maślanki, produktów mlecznych powszechnie uważanych za zdrowe. Tymczasem wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową wskazują, że co ósmy towar z tej grupy zawiera błędny wykaz składników na opakowaniu. Co trzecia maślanka owocowa wcale nie zawiera owoców, natomiast jest bogata w zagęstniki i inne sztuczne dodatki. Ponadto dodatek mleka w proszku, typowy dla tych produktów, może być przyczyną wielu chorób. Katarzyna Bosacka wyjaśnia widzom m.in., co oznacza wypukły lub wklęsły kształt wieczka na opakowaniu kefiry lub maślanki. Doradza też, w jaki sposób wybrać dobry, prozdrowotny produkt mleczny. Widzowie części "Wiem, co kupuję" dowiedzą się, jak wybrać idealne dźinsy, które będzie można nosić przez lata i zgrabnie w nich wyglądać.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...