Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (5/13)
W skrócie
Statystyczny Polak zjada rocznie przeszło 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Katarzyna Bosacka ujawnia nazwy specyfików, których używają chciwi na zarobek i nieuczciwi producenci.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!
Statystyczny Polak wraz z pożywieniem pochłania także blisko dwa kilogramy chemicznych dodatków. Ponad połowa z konsumentów nie ma pojęcia, jakie informacje na temat składu produktów kryją etykiety na opakowaniach. Katarzyna Bosacka ujawnia, w jaki sposób producenci w szkodliwy dla kupujących sposób zarabiają na sztucznie uzdatnionej żywności. Doradza także, jak wybrać idealny dezodorant typu antyperspirant.