Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (10/13)
W skrócie
W polskich sklepach można kupić czosnek z Chin. Widzowie dowiedzą się, czy ma on rzeczywiście w sobie pleśń i chemikalia. Prowadząca zdradzi też, co kryją w sobie twarożki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka będzie wszędzie tam, gdzie się produkuje, fabrykuje, uprawia i... oszukuje. Zwiedzi zaplecza kuchni i sklepowe magazyny. Prześledzi, co dzieje się na taśmie produkcyjnej i na polu uprawnym. Na własnej skórze przetestuje szorty z koenzymem Q10, połknie magiczne suplementy i tygodniami będzie piła sok z buraków. Wyhoduje pleśń na chlebie i bakterie w jogurcie. Ubrudzi tonę koszulek, tylko po to, aby wybrać najlepszy proszek do prania. Wypróbuje także ręczniki na mokrych ciałach polskich pływaków. Katarzyna Bosacka odpowie również na pytania, które najczęściej zadają widzowie.
W polskich sklepach można kupić czosnek z Hiszpanii, Egiptu, ale przede wszystkim z Chin, gdzie wytwarza się aż 3/4 światowej produkcji. Widzowie dowiedzą się, czy ma on rzeczywiście w sobie pleśń, antybiotyki, grzyby i chemikalia. Prowadząca zdradzi też, co kryją w sobie twarożki, bułki, masła i inne pseudoczosnkowe produkty. Kasia Bosacka sprawdzi, po czym poznać dobry oraz wartościowy czosnek i pokaże, jak wygląda jego produkcja. A w "Wiem, co kupuję" cała prawda o pilnikach, nożyczkach, cążkach i obcinaczach. Prowadząca podpowie, które z nich najskuteczniej poradzą sobie z manicure, nie uszkadzając przy tym płytki paznokcia.