Dziwaczne potrawy Ameryki (1/16)
(Bizarre Foods America: New Orleans)
W skrócie
Andrew Zimmern odwiedza Nowy Orlean, w którym kultura i potrawy łączą w sobie tradycje Południa z nowoczesnymi wpływami. Miasto nazywane również Big Easy stanowi unikatowy ośrodek kulinarny.
Oglądaj w telewizji
Opis
Andrew Zimmern podróżuje po Ameryce w poszukiwaniu nietypowych potraw i ekscentrycznych ludzi. Znawca sztuki kulinarnej i smakosz sprawdza, jak smakują dania, które przywędrowały do Nowego Świata wraz z emigrantami z odległych krajów. Przywiezione przez nich przepisy, przekazywano z pokolenia na pokolenie, poddając różnego rodzaju modyfikacjom. W efekcie otrzymano mieszaninę smaków z całego świata. Aligator z rusztu po kajuńsku, drinki z kurzej krwi w Seattle, owczy ozór w Bostonie. Pieczone gołębie w Teksasie i jagnięce móżdżki w San Diego to tylko część tego, co pokaże i czego spróbuje prowadzący.
W tym odcinku
Andrew Zimmern odwiedza Nowy Orlean, w którym kultura i potrawy łączą w sobie tradycje Południa z nowoczesnymi wpływami. Od brzegów Missisipi po Bourbon Street, miasto nazywane również Big Easy stanowi unikatowy ośrodek kulinarny, w którym odnaleźć można olbrzymią różnorodność smaków, od kajuńskich faszerowanych żołądków wieprzowych, przez żabie udka w pikantnym sosie, po wędzone mięso szopa, podawane z odrobiną jazzu na żywo. Andrew nie zamierza rezygnować z widoków, smaków i dźwięków, które sprawiają, że Nowy Orlean jest miastem jedynym w swoim rodzaju.