Fabryka jedzenia: Słony karmel, batony cynamonowe, kugle, rożki lodowe (16)

(Food Factory 5: Drumroll Please)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 12 lat

W skrócie

Tym razem widzowie zobaczą, jak powstają mrożone serniki truskawkowe, karmelki z solą morską i batoniki bez alergenów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.

W tym odcinku

Sernik truskawkowy na zimno został wycofany z produkcji, ale na życzenie konsumentów ponownie jest w sprzedaży. Poznamy sekret przyrządzania tego pysznego deseru, który ma wiernych fanów. W programie także wizyta w fabryce słonego karmelu w Chicago. Zobaczymy też, jak powstają niezawierające alergenów batony, które w smaku przypominają cynamonowe bułeczki. W programie także duet z Toronto, przygotowujący klasyczną potrawę kuchni żydowskiej w nowoczesnym wydaniu.

Zobacz także

Ładuję...