Fabryka jedzenia: Dip ze szparagów, australijskie lukrecje, miętowe pralinki, chipsy z plantanów (11)

(Food Factory 5: Mint Condition)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 12 lat

W skrócie

Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.

W tym odcinku

Gościmy w Ohio w zakładzie, którego właściciele przywiązują dużą wagę do tradycji i perfekcji. Zobaczymy, jak powstają rozpływające się w ustach czekoladki, starannie wykańczane ręcznie. Następnie przyjrzymy się procesowi produkcji przekąski ze szparagów, której główny składnik w ciągu jednego dnia trafia z pola do słoika. W programie także wizyta w fabryce cukierków o smaku ananasowym oraz zakładzie produkującym perfekcyjnie doprawione czipsy bananowe.

Zobacz także

Ładuję...