Cała prawda o węglowodanach
(The Truth About Carbs)
film dokumentalny Wielka Brytania 2018
W skrócie
Dr Xand Van Tulleken pokazuje, że niewielkie zmiany w diecie wpływają na zdrowie i sylwetkę. Tłumaczy, jak mądrze dobierać produkty węglowodanowe.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Spożycie zbyt dużej ilości niewłaściwych rodzajów węglowodanów, takich jak makaron, biały ryż, chleb i mąka, przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dr Xand Van Tulleken przygląda się węglowodanom w swojej diecie. Odkrywa, że dotychczas niewłaściwie je spożywał. Okazuje się, że dokonując niewielkich zmian w wyborze rodzaju produktów węglowodanowych oraz w sposobach ich przechowywania i przyrządzania, można wiele zyskać, m.in. szczuplejszą sylwetkę i lepsze zdrowie.