Fabryka jedzenia: Płatki śniadaniowe z fasoli i ryżu, kremowa sodówka, Vegenaise, churros (5)

(Food Factory 4: Viva Los Churros)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Kulisy produkcji płatków śniadaniowych wytwarzanych z fasoli, soczewicy, ciecierzycy i brązowego ryżu, a także popularnego napoju gazowanego o wyrazistym smaku. Widzowie poznają również składniki wegańskiego majonezu. Rocznie powstaje 4 miliony kilogramów tego produktu. Na koniec zaś ćwierć miliona churros, które zostały perfekcyjnie wysmażone.

Zobacz także

Ładuję...