Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (6/13)
W skrócie
Prowadząca przyjrzy się gotowym przekąskom: koreczkom rybnym, przystawkom serowym, salsom i dipom. Wiele spośród tych produktów jest źle oznakowanych. Następnie doradzi w wyborze garnków.
Oglądaj w telewizji
Opis
W piątym sezonie programu Katarzyna Bosacka zbada sklepowe produkty i postawi diagnozę. Zajrzy do koszyków i wczyta się w etykiety. Zacznie od grupy podwyższonego ryzyka, czyli słonych i słodkich przekąsek. W poszukiwaniu metali ciężkich prowadząca przeskanuje nawet szminkę. Oceni też siły witalne baterii i zmierzy temperaturę opiekaczom. Analizie poddane zostaną płyny do kąpieli i środki czyszczące. Będzie też coś o obcasach. Katarzyna Bosacka sprawdzi, które z nich są najzdrowsze dla stóp.
Kiedyś na przyjęciu serwowało się wędliny, jajka z majonezem i sałatkę jarzynową. Obecnie w modzie są jednak całkiem inne, nowoczesne dania, a w sklepach można znaleźć mnóstwo gotowców stworzonych z myślą o imprezach: koreczki rybne, przekąski serowe, salsy i dipy. Badania Inspekcji Jakości Handlowej wykazały, że 1/3 z tych produktów jest źle oznakowana. Oznacza to nieprecyzyjne informacje na etykietach: błędy w składzie lub nic niemówiące nazwy. W segmencie "Wiem, co kupuję" będzie mowa o garnkach. Najpopularniejsze są naczynia aluminiowe, jednak zdaniem ekspertów cząsteczki metalu przedostają się do przyrządzanych potraw, a następnie do ludzkiego organizmu. To prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego i choroby Alzheimera. Kasia Bosacka podpowie, które garnki mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Zdradzi również, co jest lepszą inwestycją: żeliwne naczynie, szybkowar czy parowar; oraz jaka powłoka daje gwarancję najlepszej jakości: teflonowa, ceramiczna czy tytanowa. Nie obędzie się też bez testu: twórcy programu sprawdzą, w którym garnku najszybciej ugotują się ziemniaki oraz w którym uda się przyrządzić najsmaczniejsze danie.