Śmierć na talerzu (12)

(Dining with Death: Reptiles)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010  od 12 lat

W skrócie

Gady żyją na ziemi znacznie dłużej od ssaków. Udawało im się przetrwać dzięki niezwykłej brutalności. Filmowcy odwiedzą Filipiny i Papuę-Nową Gwineę, by zobaczyć starcie ludzi z gadami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Gady żyją na ziemi znacznie dłużej od ssaków, bo od ponad 300 milionów lat. Udawało im się przetrwać dzięki zdolności adaptacji, a także dzięki niezwykłej brutalności. Ale nawet ona nie uchroniła ich przed ostatnim zagrożeniem jakim jest głodne homo sapiens szukające pożywienia. Widzowie odwiedzą Filipiny i Papuę-Nową Gwineę, by zobaczyć starcie między morderczymi drapieżnikami - gadami i ludźmi.

Ładuję...