Fabryki smaku: Walentynki (11)
(Food Factory 6: Valentine's Day)
W skrócie
Proces przygotowywania błyskawicznych zup z makaronem, sosów do grilla, czekoladowych ciastek z pianką i czekoladowych cukierków z masłem orzechowym Buckeyes.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają ich ulubione przysmaki. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 000 butelek wina musującego - wszystko to za sprawą cukru, drożdży i nowoczesnych technologii. Następny w kolejce jest wyjątkowy, czerwono-biały makaron w kształcie serduszek, przygotowywany z dodatkiem trzech różnych rodzajów sera. Kolejne danie to produkowany w Albercie sernik, łączący w sobie smak świeżych truskawek i dekadenckość szampana. Na koniec nieodmiennie kojarzący się z zaręczynami lizak w kształcie pierścionka.