Fabryki smaku: Urodziny (10)
(Food Factory 6: Birthdays)
W skrócie
Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają ich ulubione przysmaki. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
W "Fabryce jedzenia" nadszedł czas na urodziny. Z tej okazji ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek. Oprócz tego twórcy programu zdradzą, że maszynę do produkcji waty cukrowej wynaleziono w 1897 roku. Od tego czasu specjaliści z Hammond Candy doprowadzili do perfekcję sztukę wytwarzania tego przysmaku. Na koniec czekoladowa, wypełniona słodkimi precelkami piniata, która z wyglądu przypomina gigantyczną babeczkę.