Śmierć na talerzu (9)

(Dining with Death: Plants)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010  od 12 lat

W skrócie

Większość roślin postrzegana jest jako piękne tło lub źródło pożywienia. W rzeczywistości ich świat jest złożony i niebezpieczny. Tysiące gatunków roślin zawierają trujące substancje.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Większość roślin postrzegana jest jako piękne tło lub źródło pożywienia. W rzeczywistości ich świat jest złożony i... niebezpieczny. Tysiące gatunków roślin zawierają trujące substancje, które chronią je przed drapieżnikami czy owadami, a mogą zabić także człowieka. Ekipa programu odwiedza Papuę-Nową Gwineę, Japonię, Koreę Południową oraz Filipiny. Widzowie dowiedzą się, dlaczego jedzenie roślin nie zawsze jest dobrym pomysłem.

Ładuję...