Fabryki smaku: Kanadyjskie rarytasy (4)

(Food Factory 6: Canada Day)

serial dokumentalny Kanada 2016  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Tarty maślane od wieków należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków. Pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę przysmaku. Furorę robią też lody firmy Belly Ice Cream Company.

Oglądaj w telewizji

So 6.04 4:00
National Geo.logo

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają ich ulubione przysmaki. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Z okazji Dnia Kanady twórcy programu przygotowali kilka smakowitych przekąsek. Tarty maślane już od 500 lat należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków; pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę tego przysmaku - jedna partia zawiera aż 3,500 ciastek. Ze swoich słodyczy słynie również Rheo Thompson ze Stratford w stanie Ontario, choć to przedsiębiorstwo zajmuje się przede wszystkim cukierkami na bazie syropu klonowego. Furorę wywołują też ręcznie robione lody ze świeżego mleka, produkowane przez Belly Ice Cream Company. Na koniec koktajle Canadian Caesar firmy Well Juicery, które swoje odżywcze właściwości zawdzięczają wyjątkowej technice wyciskania.

Zobacz także

Ładuję...