Śmierć na talerzu (8)

(Dining with Death: Birds & Mammals)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010  od 12 lat

W skrócie

Niektórzy mieszkańcy Azji nie potrafią się oprzeć smakowi mięsa nietoperzy. Bardzo złą reputację mają fletowce. Ich skóra i pióra pokryte są toksyną, której mała dawka wystarczy, by zabić człowieka.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Niektórzy mieszkańcy Azji nie potrafią się oprzeć smakowi mięsa i krwi z nietoperzy. Jedną z najgorszych reputacji wśród skrzydlatych stworzeń mają fletowce. Są jednak tacy, którzy przełamują tabu, mimo że narażają się zarówno na śmierć, jak i na wykluczenie. U niektórych z nich, zwłaszcza u fletowców kapturowych i zmiennych, skóra i pióra pokryte są batrachotoksyną. Jej dawka o wielkości nawet dwóch ziarenek soli wystarczy, by zabić dorosłego człowieka. Autorzy programu udają się do Papui-Nowej Gwinei, Tajlandii i Wietnamu, by poznać śmiałków, którzy igrają ze śmiercią, jedząc fletowce i nietoperze.

Ładuję...