Fabryki smaku: Orzech do zgryzienia (21)

(Food Factory 4)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 12 lat

W skrócie

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Pewna firma z Arkansas od 1933 roku doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem. Ponadto widzowie przekonają się, jak codziennie powstają 3 miliony paczek z łuskanymi i solonymi pistacjami. Na koniec kulisy produkcji czekoladowego batonika pełnego chrupiących chipsów z tortilli i cukierków.

Zobacz także

Ładuję...