Fabryki smaku: Pikantne!

(Food Factory 3: Hot Stuff!)

serial dokumentalny Kanada 2013-2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Widzowie przekonają się, jak powstają: sos chili, cytrynowe włoskie lody i pakowane orzeszki ziemne.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku odwiedzamy zakłady, w których produkowany jest sos tabasco. Fermentuje on w dębowych beczkach nawet przez trzy lata. Poznamy również sekret przepysznych włoskich lodów cytrynowych. Obejrzymy też fabrykę, w której odbywa się długotrwały proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych. Każdego roku trafia ich na rynek prawie milion kilogramów. Dowiemy się również, jakich składników potrzeba, aby uzyskać wyśmienity mus podwójnie czekoladowy.

Zobacz także

Ładuję...