Śmierć na talerzu (6)

(Dining with Death: Insects)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010  od 12 lat

W skrócie

Poznamy ludzi jedzących karaluchy Odwiedzimy Filipiny, Singapur i Tajlandię, by dowiedzieć się, jakie są zalety spożywania os, pszczół i mrówek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Dziś poznamy ludzi jedzących śmiercionośne owady. Większość z nas ucieka z krzykiem na widok karalucha. Tymczasem niektórzy mieszkańcy Azji traktują te owady jako pożywienie. Odwiedzimy Filipiny, Singapur i Tajlandię, by dowiedzieć się, jakie są zalety spożywania os, pszczół i mrówek.

Ładuję...