Śmierć na talerzu (4)

(Dining with Death: Toads)

serial dokumentalny Singapur 2008-2010  od 12 lat

W skrócie

Odwiedzimy Laos, Tajwan, Filipiny i Tajlandię, by spotkać ludzi, którzy z ochotą jedzą jedne z najbardziej trujących płazów na świecie - ropuchy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Od wieków człowiek żywi się jadowitymi stworzeniami, których wartości odżywcze umożliwiają przetrwanie. Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.

W tym odcinku

Większość z nas wolałaby umrzeć z głodu niż zjeść ropuchę. Nie chodzi tylko o jej odpychający wygląd, ale także o gruczoły z jadem, które ukryte są w skórze niektórych gatunków ropuch. Mimo tego niebezpieczeństwa ropuchy są popularnym daniem w wielu częściach Azji. W tym odcinku odwiedzimy Laos, Tajwan, Filipiny i Tajlandię, by spotkać ludzi, którzy z ochotą jedzą jedne z najbardziej trujących płazów na świecie.

Ładuję...