Apetyt na Skandynawię 2 (12)
(Nordic Cookery with Tareq Taylor: Trysil, Norway)
magazyn kulinarny Wielka Brytania
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Tareq kontynuuje podróż po krajach Skandynawii, podczas której spotyka się z lokalnymi producentami żywności, szefami kuchni i specjalistami. Z premedytacją omija turystyczne szlaki, aby poznawać lokalne kultury poprzez ich kulinaria. Wyszukuje niespotykane składniki i dodatki, spotyka niezwykłych ludzi i przygotowuje własne wersje miejscowych specjałów. Stara się także odnajdywać źródła tradycji kulinarnych oraz poznawać oryginalne techniki gotowania, na których bazuje kuchnia skandynawska.
Trysil to największy ośrodek narciarski w Norwegii, jednocześnie urocze miasteczko, w którym można skosztować lokalnych smakołyków. Tareq odwiedza tam cukiernię oferującą pyszne słodkości.