Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata (9)
(Rachel Khoo's Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook: Nice)

W skrócie
Rachel Khoo odwiedza miasto na Lazurowym Wybrzeżu, gdzie odkrywa kulinarne perełki. Przygotowuje naleśniki socca z ratatouille, confit z dorsza z gratinem z boćwiny i pomarańczowe trifle.
Oglądaj w telewizji
Opis
Rachel Khoo, brytyjska kucharka i autorka książek o jedzeniu, wyrusza do najciekawszych kulinarnych ośrodków Europy, by dogłębnie poznać tamtejsze kuchnie i ich sekrety, a następnie pokazuje, jak łatwo można odtworzyć ich smaki i aromaty we własnej domu.
Rachel odwiedza kosmopolityczne miasto na Lazurowym Wybrzeżu, gdzie w jego bocznych uliczkach odkrywa prawdziwe kulinarne perełki. W małym, lokalnym bistro spotyka się z młodymi Francuzami, modnymi szefami kuchni mającymi nieco artystyczne podejście do gotowania. Odwiedza także bar specjalizujący się w socca - naleśnikach z mąki i ciecierzycy, będących lokalnym specjałem. W Londynie Rachel przygotowuje małe naleśniki socca z ratatouille, confit z dorsza z gratinem z kolorowej boćwiny i miniaturowe pomarańczowe trifle z kandyzowaną marchewką.