Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata (8)
(Rachel Khoo's Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook: Swedish Archipelago)

W skrócie
W czasie wizyty na Archipelagu Sztokholmskim Rachel łowi ryby. Następnie piecze okonia w papierze nad ogniskiem. Po powrocie do domu odtwarza swoje ulubione szwedzkie dania.
Oglądaj w telewizji
Opis
Rachel Khoo, brytyjska kucharka i autorka książek o jedzeniu, wyrusza do najciekawszych kulinarnych ośrodków Europy, by dogłębnie poznać tamtejsze kuchnie i ich sekrety, a następnie pokazuje, jak łatwo można odtworzyć ich smaki i aromaty we własnej domu.
W czasie wizyty na Archipelagu Sztokholmskim Rachel pokazuje, że nie obce jest jej łowienie ryb. Następnie piecze okonia w papierze nad ogniskiem, usytuowanym na brzegu morza. Po powrocie do domu Rachel odtwarza swoje ulubione szwedzkie dania, przyrządzając je we własnym stylu: przygotowuje szwedzki tort kanapkowy znany jako smörgĺstĺrta, zupę grzybową z koperkowymi pulpecikami rybnymi i danie nazwane "jadalną ściółką leśną".