Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata (5)
(Rachel Khoo's Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook: Stockholm)

W skrócie
W stolicy Szwecji Rachel odwiedza jedną z restauracji, gdzie w menu znajduje się rumsztyk z jelenia. Po powrocie do domu przygotowuje własną wersję pikantnych chlebków i cielęcinę z purée.
Oglądaj w telewizji
Opis
Rachel Khoo, brytyjska kucharka i autorka książek o jedzeniu, wyrusza do najciekawszych kulinarnych ośrodków Europy, by dogłębnie poznać tamtejsze kuchnie i ich sekrety, a następnie pokazuje, jak łatwo można odtworzyć ich smaki i aromaty we własnej domu.
W chłodnej stolicy Szwecji Rachel stara się zrozumieć, dlaczego skandynawska kuchnia jest ostatnio tak popularna. Odwiedza jedną z najmodniejszych restauracji, gdzie w menu znajduje się między innymi rumsztyk z jelenia. Zainspirowana tradycyjnymi szwedzkimi bułeczkami z cynamonem po powrocie do domu przygotowuje własną wersję pikantnych chlebków, cielęcinę z purée z selera, z marynowanymi jeżynami i marchewką oraz torcik "Mazarin" z borówkami i malinami.