Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata (4)
(Rachel Khoo's Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook: Provence)
W skrócie
Rachel odkrywa piękno Prowansji, historycznej krainy na południowym wschodzie Francji. Składa wizytę swojej przyjaciółce. Rachel odwiedza także hodowcę kóz i producenta koziego sera.
Oglądaj w telewizji
Opis
Rachel Khoo, brytyjska kucharka i autorka książek o jedzeniu, wyrusza do najciekawszych kulinarnych ośrodków Europy, by dogłębnie poznać tamtejsze kuchnie i ich sekrety, a następnie pokazuje, jak łatwo można odtworzyć ich smaki i aromaty we własnej domu.
Rachel odkrywa piękno Prowansji, historycznej krainy na południowym wschodzie Francji, pełnej małych górskich miasteczek i gajów oliwnych. Składa wizytę swojej przyjaciółce, z którą wspólnie pieką tartę Tatin. Rachel odwiedza także hodowcę kóz i producenta koziego sera, a także wielu innych ludzi, dla których produkcja żywności jest prawdziwą pasją. W Londynie przygotowuje pieczone roladki z kozim serem, z kulkami z melona i sałatką z ogórka, pieczonego kurczaka po prowansalsku z zapiekanym fenkułem i sałatką z fasoli oraz pudding z winogronami i malinami.