Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (3/12)

magazyn poradnikowy Polska 2016  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Katarzyna demaskuje triki stosowane przez twórców reklam jedzenia. Wyjaśnia, czym różnią się do siebie dżem i konfitura. Widzowie dowiedzą się, czy w sklepie warto zwracać uwagę na wygląd słoika.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kasia Bosacka depcze po piętach producentom żywności. W tym sezonie m.in. zbada zawartość sklepowych przetworów owocowych, opowie o procederze fałszowania polskich pomidorów oraz o życiu kur hodowanych na fermach. Ukryte kamery pomogą jej poznać prawdę na temat jedzenia kupowanego w budkach. Natomiast w segmencie "Wiem, co kupię" prowadząca zdemaskuje sztuczki akwizytorów i przyjrzy się sklepowym przymierzalniom.

Z pomocą profesjonalnego stylisty żywności Kasia Bosacka zdemaskuje wszystkie triki stosowane przy tworzeniu reklam jedzenia. Ich autorzy do nabłyszczania owoców używają gliceryny, mleko zastępują specjalnym klejem, warzywa zaś spryskują lakierem do włosów, co nadaje im pozory świeżości - to tylko kilka sztuczek znanych rekinom przemysłu reklamowego. W segmencie "Wiem, co jem" prowadząca wyjaśni, czym różnią się do siebie dżem, konfitura, marmolada i powidła. Zdradzi też, które z przetworów są zdrowe, a które mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Widzowie dowiedzą się, czy w sklepie warto zwracać uwagę na wygląd etykiety i słoika, a także poznają przepis na pyszny dżem malinowy.

Twórcy

Ładuję...