Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (2/12)
W skrócie
Statystyczny Polak zjada tygodniowo dwa bochenki chleba. Najczęściej sięga po pieczywo sprzedawane w supermarketach, które w wielu przypadkach pochodzi z głębokiego mrożenia.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka ponownie wyrusza do sklepów spożywczych, by sprawdzać jakość sprzedawanego tam jedzenia. Powie, jak sprawdzić czy kupowane przez nas produkty są pełnowartościowe. Prowadząca zajmie się również testowaniem przedmiotów codziennego użytku i doradzi, na co trzeba zwrócić uwagę, by nie zostać oszukanym.
Statystyczny Polak zjada tygodniowo dwa bochenki chleba. Najczęściej sięga po pieczywo sprzedawane w supermarketach, które w wielu przypadkach pochodzi z głębokiego mrożenia i jest nasycone różnego rodzaju sztucznymi dodatkami. Twórcy programu zajrzą za kulisy masowej produkcji chleba i podpowiedzą, czym kierować się podczas wyboru pieczywa. Kasia Bosacka i jej gość, Piotr Kucharski, upieką własny chleb na naturalnym zakwasie. W odcinku będzie również mowa o peelingu. Dziennikarze przyjrzą się "złuszczaczom" naskórka dostępnym na rynku i opowiedzą, jak dobrać odpowiednie kosmetyki do swojej skóry. Wytłumaczą też, co różni peeling ziarnisty od enzymatycznego, jak działają płatki peelingujące oraz czy warto inwestować w urządzenia do domowego peelingu. Na koniec poddadzą kilka z tych produktów trudnemu testowi.