Wastecooking - gotuj, nie marnuj! (8)
(Wastecooking: Kochen Was Sndere Verschwenden)
W skrócie
Według organizacji żywnościowej FAO jedna trzecia produkowanego jedzenia trafia do śmieci. David Gross udaje się w podróż po Europie, aby zgłębić problem marnowania żywności w różnych krajach.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ludzie co roku marnują niewyobrażalne ilości jedzenia. Według światowej organizacji żywnościowej FAO jedna trzecia jedzenia produkowanego na świecie trafia do śmieci. Dziennikarz i aktywista David Gross udaje się w podróż po Europie, aby zgłębić problem marnowania żywności w różnych krajach Starego Kontynentu. Prowadzący spotyka się z działaczami lokalnych organizacji pozarządowych i pracownikami miejskich służb zajmujących się odpadami, którzy opowiadają mu o problemach ich systemów. Wraz z zaprzyjaźnionym kucharzem tworzy też unikalne dania złożone jedynie z "odrzuconych" produktów. Pomiędzy krajami David podróżuje swoim wastemobilem, pojazdem zasilanym zużytym olejem roślinnym.