Fabryki smaku: Słodkie i słone (24)

(Food Factory 3: Six Into Eight)

serial dokumentalny Kanada 2013-2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kamery śledzą powstawanie produktów spożywczych. W odcinku ciekawostki o gołąbkach, prażonej kukurydzy z solą i cukrem, chipsach z łupinek ziemniaków.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.

W tym odcinku

Tym razem realizatorzy odwiedzają zakłady, w których każdego roku produkowanych jest ponad półtora miliarda drażetek czekoladowych Sixlets. Przekonamy się także, jak wygląda robienie gołąbków na masową skalę - zobaczymy fabrykę, w której powstaje ich 400 tysięcy z 40 tysięcy główek kapusty. W dzisiejszym odcinku poznamy również tajniki wytwarzania popularnych przekąsek - popcornu na słodko i na słono oraz czipsów ziemniaczanych.

Zobacz także

Ładuję...