Fabryka jedzenia (23)
(Food Factory 3: Thirst Quencher)
W skrócie
Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają beztłuszczowy grecki jogurt, deserowy krem i słodkie rolady.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku autorzy serii odwiedzają zakłady, w których produkowanych jest 1300 puszek coli na minutę. Zobaczymy również, jak powstaje beztłuszczowy jogurt grecki. Do wytworzenia go w masowych ilościach potrzeba - oprócz dwóch szczepów bakterii - nowoczesnej wirówki. Każdego roku powstają góry tortowych rolad. Do ich zrobienia zużywa się 700 ton kremu. Obejrzymy również linię produkcyjną, z której codziennie zjeżdża 30 tysięcy słoików marynowanych buraków.