Wszystko o jedzeniu (1/13)

(Food Files)

program rozrywkowy  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Twórcy programu dowodzą, że produkty spożywcze miewają leczniczą moc. Wyjaśnią związek koloru warzyw i owoców z ich właściwościami. Wygląd orzecha włoskiego nie bez kozery budzi skojarzenia z mózgiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Twórcy programu po raz kolejny obalają żywieniowe mity i odkrywają, skąd tak naprawdę pochodzą nasze ulubione produkty. Z pomocą cenionych naukowców, lekarzy i dietetyków objaśniają informacje na etykietach i zdradzają sekrety procesów produkcji żywności. Przeprowadzają też kilka eksperymentów.

W pierwszym odcinku nowej serii twórcy programu udowodnią, że produkty spożywcze potrafią mieć iście leczniczą moc. Wyjaśnią, jaki związek występuje między kolorem i kształtem warzyw i owoców a ich właściwościami. Być może wygląd orzecha włoskiego nie bez kozery budzi skojarzenia z mózgiem. Okaże się, że na ból brzucha najlepszy jest jogurt truskawkowy, przy problemach z żołądkiem warto jeść imbir, granat pomaga w walce z chorobami serca, a arbuz - z nadciśnieniem. Jabłka, gruszki, szpinak i bataty świetnie hamują apetyt, z kolei kurkuma wzmacnia pamięć. Widzowie poznają także naturalny, a przy tym skuteczny przepis na lek, który zwalczy grzybicę stóp.

Ładuję...