Fabryka jedzenia (7)
(Food Factory 3: Nuts About Brittle)
W skrócie
Widzowie poznają kulisy procesu produkcji cukierków z orzechami, kiełbasek w cieście, bajgli i indyjskich dżalebi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku dowiemy się między innymi, jak powstaje krokant, czyli posypka cukiernicza z masła, cukru i siekanych orzechów. W programie także odwiedziny w zakładzie, w którym każdego dnia z linii produkcyjnej zjeżdża sto tysięcy kiełbasek w cieście. Twórcy programu podglądają pracę w całodobowym sklepiku, w którym na miejscu pieczone są bajgle w ilościach hurtowych. Przekonamy się również, że trzeba 48 godzin, aby przygotować ręcznie robione dżalebi - będące indyjskim przysmakiem ciasteczka z lanego ciasta smażone w głębokim tłuszczu.