Nowoczesność w rolnictwie: Gęsina przyjazna zdrowiu

cykl reportaży Polska 2017  b.o.

W skrócie

Gęsina jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i białka redukujące cholesterol. Zawiera tylko 3-6% tłuszczu. Właściwości zdrowotne tego rodzaju mięsa wynikają ze sposobu produkcji.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Cykl reportaży promujący innowacyjne rozwiązania w rolnictwie. Twórcy pokazują przykłady współpracy między tym działem gospodarki a nauką. Zwracają uwagę na potrzeby wdrażania innowacji związanych z rolnictwem, które wpisują się w wymagania unijne.

Tematem odcinka jest gęsina, której tradycja hodowli i spożywania sięga w Polsce XVI w. Jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka redukujących szkodliwy cholesterol. Mięso z gęsiny zawiera 3-6% tłuszczu, podczas gdy wieprzowina - ponad 30%. Właściwości zdrowotne gęsiny wynikają ze sposobu produkcji. Spośród całego drobiu tylko gęś nadal hodowana jest w sposób ekologiczny.

Twórcy

Ładuję...