Okrasa łamie przepisy: Nowe spojrzenie na ziemniaka

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wyrusza w okolice Zbąszynia w Wielkopolsce, by przygotować pyszne potrawy z ziemniaków. Przyrządza m.in. zupę ziemniaczaną według przepisu z książki kucharskiej armii generała Hallera.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza w okolice Zbąszynia w Wielkopolsce, by przygotować pyszne potrawy z ziemniaków. Chce zachęcić do spożycia tych zdrowych warzyw, których spożycie w Polsce ostatnio regularnie maleje. Przygotowuje zupę ziemniaczaną według przepisu z książki kucharskiej armii generała Hallera, a także pieczonego na ognisku ziemniaka podanego z wielkopolskim twarożkiem gzikiem. Kucharz dzieli się też pomysłem na mostek cielęcy w sosie ziemniaczanym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...