Okrasa łamie przepisy: Pieprzno i szafranno

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Tym razem Karol Okrasa sprawdza, jak lubiane przez dawnych Polaków potrawy mogą funkcjonować w dzisiejszej kuchni. Dzieli się m.in. przepisem na dorsza popieprzonego z szafranowym pęczakiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Jednym z wyznaczników dawnej kuchni polskiej była wielka ilość przypraw i korzeni. Karol Okrasa sprawdza, jak tworzone według tamtych zasad i lubiane przez dawnych Polaków potrawy mogą funkcjonować w dzisiejszej kuchni. Dzieli się przepisami na dorsza popieprzonego z szafranowym pęczakiem i polędwiczki wieprzowe w orzechowej marynacie z sosem pieprzowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...