Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący wybierze się do Gruczna, gdzie - jak co roku pod koniec sierpnia - odbędzie się Festiwal Smaku. Przybywają na niego najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol odwiedza Gruczno w Dolinie Dolnej Wisły. Co roku jest tam organizowany Festiwal Smaku, który przyciąga producentów tradycyjnych wyrobów z całej Polski. Sadownictwi jest ważnym zajęciem w całym regionie, jako że na skarpach chętnie rosną śliwy, grusze czy jabłonie. W Grucznie mieszka pani Justyna Ziemniewska, organizatorka pokazów smażenia powideł wedle starych receptur. Olbrzymie ilości śliwek smaży na ognisku w wielkich miedzianych garach i od czasu do czasu miesza je drewnianym "bocianem". Karol uczestniczy w wielkim smażeniu, a następnie sam przygotowuje dwie potrawy: pieczony comber jagnięcy marynowany w powidłach z dodatkiem pieczonej dyni oraz upieczony na ruszcie, zamarynowany w ziołach i powidłach łosoś, podany z sosem z powideł i śmietany.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...