Okrasa łamie przepisy: Na stole biskupa Krasickiego

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol odwiedza zamek gotycki w Lidzbarku Warmińskim, w którym mieszkał m.in. biskup Ignacy Krasicki. Przygotowuje wykwintne dania takie jak smażone udka perliczki w boczku.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol odwiedza zamek gotycki w Lidzbarku Warmińskim, w którym mieszkał m.in. biskup Ignacy Krasicki. Na miejscu przygotowuje wykwintne dania, jak smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo-musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Pokazuje też, jak przyrządzić smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...