Okrasa łamie przepisy: Z ziemi włoskiej do Polski

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa nadaje włoskim daniom mazurski smak. Na początku stworzy wariację na temat spaghetti, przygotowując makaron z dziczyzną. Następnie zaproponuje kluski ziemniaczane, odpowiednik gnocchi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa spróbuje nadać tradycyjnym włoski daniom mazurski smak i aromat. Na początku stworzy wariację na temat spaghetti po bolońsku, przygotowując makaron z dziczyzną z dodatkiem jałowca. Następnie zaproponuje kluski ziemniaczane z sosem ze szczupaka i kiszonego ogórka - odpowiednik gnocchi z ragu bianco. Następnie upiecze pizzę z kindziukiem i borowikami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...