W dobrym stylu (3/10)

magazyn poradnikowy Polska 2016  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Ponad połowa Polaków cierpi na rozmaite alergie. Prowadząca Małgorzata Rozenek- Majdan porozmawia z lekarzem Łukaszem Durajskim, który opowie o najczęściej spotykanych rodzajach uczuleń.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Małgorzata Rozenek-Majdan podzieli się z publicznością swoją wiedzą na temat prowadzenia domu. Pomoże jej w tym zespół złożony z rozmaitych ekspertów. Wspólnie podpowiedzą, jak pogodzić życie zawodowe z utrzymaniem swojego mieszkania w porządku. Podadzą też kilka forteli, które pomogą ekologicznie zarządzać gospodarstwem, skutecznie schudnąć, zadbać o dobre samopoczucie, a nawet urządzić przyjęcie z klasą. Będzie również mowa o bezpieczeństwie w domu, widzowie dowiedzą się m.in., jak uchronić małe dziecko od urazów i jak zadbać o komfort alergika.

Ponad połowa Polaków cierpi na rozmaite uczulenia. Choć to niemożliwe, by stworzyć dom pozbawiony alergenów, można próbować ograniczyć szkodliwe czynniki. Małgosia Rozenek-Majdan porozmawia z lekarzem Centrum Zdrowia Dziecka, Łukaszem Durajskim, który opowie o najczęściej spotykanych rodzajach uczuleń i otaczających nas alergenach. Razem przyjrzą się też wyposażeniu dziecięcego pokoju, gdzie można znaleźć wiele miejsc sprzyjających gromadzeniu się kurzu. Misie, zabawki i lampki na ścianie to idealne siedliska dla roztoczy. Na szczęście istnieją sposoby, by zminimalizować zagrożenie. Natomiast Mateusz Gessler opowie o kuchni przystosowanej do potrzeb osób cierpiących na alergie pokarmowe. W swojej restauracji często otrzymuje zamówienia na potrawy bez laktozy, orzechów, owoców morza czy pszenicy. Kucharz udowadnia, że można smacznie gotować, nie używając przy tym kurzych białek, cytrusów, mąki ani mleka. W odcinku pojawią się dwie przygotowane przez niego propozycje dań dla alergików: dorada pieczona w soli, z dodatkiem puree z brokuła, batata i marchewki oraz kotleciki cielęce z warzywami po prowansalsku.

Twórcy

Ładuję...