Wszystko o jedzeniu (3/14)
(Food Files)
W skrócie
Twórcy serii wyjaśniają, dlaczego czekolada deserowa różni się od białej i ciemnej. Sprawdzą również, jak ten przysmak wpływa na zdrowie, i poddadzą testom wierzenia Azetków dotyczące czekolady.
Oglądaj w telewizji
Opis
Specjalistka od zdrowego odżywiania Nikki Muller opowie o korzyściach i niebezpieczeństwach związanych z wyborem jadłospisu. Obali kilka mitów i odkryje, skąd tak naprawdę pochodzą nasze ulubione produkty. Z pomocą cenionych naukowców, lekarzy i dietetyków Nikki objaśni informacje na etykietach i zdradzi sekrety procesów produkcji żywności. Przeprowadzi też kilka eksperymentów i spróbuje nowych smaków, by przekonać się, co tak naprawdę kryje w sobie sok owocowy, dlaczego czekolada uzależnia i jaki wpływ na organizm ma spożywanie curry oraz innych przypraw.
Twórcy serii wyjaśniają, dlaczego czekolada deserowa różni się od białej i ciemnej. Sprawdzą również, jak ten przysmak wpływa na zdrowie, i poddadzą testom wierzenia Azetków, którzy uważali czekoladę za afrodyzjak. Okaże się także, czy jej spożywanie wywołuje trądzik i w jaki sposób jest ona wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym.