Antypody smaków: Pierwsze spotkanie z Australią (1)

(Sara's Australia Unveiled: Connecting With the Country)

magazyn kulinarny Australia 2016  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Na Terytorium Północnym strażnik leśny pokazuje Sarze malowidła skalne sprzed 20 tys. lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni przygotuje m.in. mięso kangura i krokodyla.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain odkrywa ukryte skarby Australii. Odwiedza oddalone od cywilizacji tereny, szukając tam regionalnych produktów. Wszystko po to, aby z pomocą miejscowych kucharzy stworzyć nowe kompozycje smaków. Potrawy, jakie przygotuje z sezonowych produktów, nie będą wykwintne, ale przede wszystkim smaczne i pożywne. Przy okazji swoich kulinarnych wypraw Sara pokaże widzom, jak pięknym i zróżnicowanym krajem jest Australia. Okaże się, że warto zboczyć z głównych szlaków, by odkryć niezwykłe miejsca tego niejednorodnego geograficznie kraju, w którym zobaczyć możemy zarówno pustynie, jak i lasy deszczowe, czy też mokradła.

Sara przemierza Północne Terytorium Australii, gdzie znajduje zioła, których lokalna ludność używa w kuchni od wieków. Strażnik leśny pokazuje jej malowidła skalne sprzed dwudziestu tysięcy lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni lokalnej restauracji przygotuje dla Sary specjalne danie: rybę barramundi w regionalnych ziołach, mięso kangura z sosem z dziko rosnących pomidorów, a także mięso krokodyla.

Ładuję...