Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (10/12)
W skrócie
Nad Wisłą żyje już ponad milion wegetarianów, przy czym mięsa nie jada co dziesiąta Polka. Kasia i pozostali eksperci wytłumaczą, co włączyć do wegetariańskiej diety, a czego warto unikać.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kasia Bosacka depcze po piętach producentom żywności. W tym sezonie m.in. zbada zawartość sklepowych przetworów owocowych, opowie o procederze fałszowania polskich pomidorów oraz o życiu kur hodowanych na fermach. Ukryte kamery pomogą jej poznać prawdę na temat jedzenia kupowanego w budkach. Natomiast w segmencie "Wiem, co kupię" prowadząca zdemaskuje sztuczki akwizytorów i przyjrzy się sklepowym przymierzalniom.
Nad Wisłą żyje już ponad milion wegetarianów, przy czym mięsa nie jada co dziesiąta Polka. Kasia Bosacka i pozostali eksperci wytłumaczą, co warto włączyć do wegetariańskiej diety, a czego warto unikać. Na przykładzie bohaterki odcinka, Danieli, pokażą przykre konsekwencje nieprawidłowo dobranego jadłospisu. Oprócz tego poszukają produktów, które mogą zastąpić mięso, i sprawdzą, co zawierają sklepowe gotowce: hummus, guacamole i pasztet sojowy. Natomiast w segmencie "Wiem co kupuję" będzie mowa o zestawach i produktach XXL. Większe opakowania sprawiają, że więcej jemy, a to negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.