Wiem, co jem i wiem, co kupuję (7/13)

W skrócie
W sklepach jest coraz więcej różnego rodzaju past, serków i smarowideł w wyszukanych smakach. Kontrole są zatrważające. W co czwartym przebadanym serku topionym znaleziono dziwne składniki.
Oglądaj w telewizji

Opis
Katarzyna Bosacka będzie wszędzie tam, gdzie się produkuje, fabrykuje, uprawia i... oszukuje. Zwiedzi zaplecza kuchni i sklepowe magazyny. Prześledzi, co dzieje się na taśmie produkcyjnej i na polu uprawnym. Na własnej skórze przetestuje szorty z koenzymem Q10, połknie magiczne suplementy i tygodniami będzie piła sok z buraków. Wyhoduje pleśń na chlebie i bakterie w jogurcie. Ubrudzi tonę koszulek, tylko po to, aby wybrać najlepszy proszek do prania. Wypróbuje także ręczniki na mokrych ciałach polskich pływaków. Katarzyna Bosacka odpowie również na pytania, które najczęściej zadają widzowie.
W sklepach jest coraz więcej różnego rodzaju past, serków i smarowideł w wyszukanych smakach. Kontrole Inspekcji Handlowej są zatrważające. W Łodzi już co piąty serek twarożkowy był przeterminowany, a w co czwartym serku topionym znaleziono dziwne składniki. Katarzyna Bosacka sprawdzi, ile orzechów, mleka i kakao jest w słodkich kremach śniadaniowych. Zdradzi sprawdzone przepisy na pyszne i zdrowe pasty. Studentki z Bydgoszczy odtworzą recepturę serka topionego. A w "Wiem co kupuję" wszystko o blenderach. W 2014 roku Polacy kupili aż 2,2 mln sztuk robotów kuchennych. Ekspert z Centrum Nauki Kopernik, Bogdan Janus, specjalnie dla widzów przetestuje trzy blendery.