Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (10/13)
W skrócie
Dziś wszystko o luksusowej wędlinie, jaką jest polędwica. Kontrole pokazują, że aż 25 proc. wędlin składa się za skrobii i wody. Zatem jak powinna wyglądać i pachnieć prawdziwa polędwica?
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!
Bohaterką kolejnego odcinka programu będzie polędwica. Wołowa kosztuje nawet 100 zł za kg, a więc zalicza się do wędlin luksusowych. Jednak kontrole pokazują, że aż 25% wędlin ma źle oznakowane opakowania, a w dodatku w dużej mierze składa się za skrobi i wody. Niestrudzona tropicielka żywieniowych absurdów pokaże, jak powinna wyglądać i pachnieć prawdziwa polędwica. W drugiej części programu dowiemy się natomiast, w jaki sposób wybrać dobry ruszt do grillowania, który wytrzyma nawet kilka sezonów.