Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (9/13)

magazyn poradnikowy Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Mogą być lekiem na nieśmiałość, specyfikiem na starzenie, wyśmienitą przyprawą, ale też trucizną. Szacuje się, że 16-20 procent światowej produkcji ziół jest zbierane w Polsce.

Oglądaj w telewizji

Pt 29.11 14:25
Food Networklogo

Opis

Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!

Mogą być lekiem na nieśmiałość, specyfikiem na starzenie, wyśmienitą przyprawą, ale też trucizną doskonałą. W kolejnym odcinku "Wiem, co jem" zielono mi, czyli wszystko o ziołach. Szacuje się, że 16-20 procent światowej produkcji ziół jest zbierane w Polsce, ale jemy ich kilkakrotnie mniej niż mieszkańcy krajów południowych. Może, dlatego, że producenci wciskają nam przeterminowany towar? Lepsze zioła świeże czy suszone? Czy znajdziemy cokolwiek ziołowego w kostkach ziołowych? A w "Wiem, co kupuję" prowadząca wsadzi nos w odświeżacze powietrza, na które wydajemy już ponad 325 milionów złotych rocznie! Czy w cytrusowych odświeżaczach jest choć gram cytrusów? Co z syntetycznymi olejkami, które bywają silnymi alergenami? Jak działa na nas propan-butan zawarty w sprayach? Lepsze są odświeżacze żelowe czy elektryczne? A może lepiej po prostu otworzyć okno? Na te inne pytania odpowiedź w kolejnym odcinku "Wiem, co jem i wiem, co kupuje 2"

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...