Wiem, co jem i wiem, co kupuję (1/13)
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Wiem-Co-Jem-i-Wiem-Co-Kupuje-2-2013.jpg)
W skrócie
Polak zjada 288 talerzy zupy rocznie, często rosołu. Czasem przygotowujemy go z gotowych kostek wzmacniających smak. Jak ugotować rosół bez tych 'uszlachetniaczy'? Doradza Katarzyna Bosacka.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/39.png?v=1572510778)
Opis
Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!
Rosół - gorący, aromatyczny, w wypadku przeziębienia szybko stawia na nogi. Przeciętnie Polak zjada aż 288 talerzy zupy rocznie, najczęściej rosołu. Coraz częściej jednak przygotowujemy go z kostek, które składają się z soli, utwardzanego tłuszczu, substancji wzmacniających smak i konserwantów. Jak ugotować rosół idealny bez tych chemicznych "uszlachetniaczy"? Razem z Katarzyną Bosacką widzowie zajrzą rosołowi prosto w...oka! A w "Wiem, co kupuję" prowadząca podpowie, jak kupić nóż.